wetenschappelijk onderzoek over verwachtingen bij vrouwen en mannen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs anno nu vrouwen in hun werk worden geconfronteerd met andere verwachtingen dan hun mannelijke collega’s. Zo komen zij komen vaak terecht in een zgn. double bind: vrouwen worden gezien als óf te bescheiden óf te dominant. Als je je als vrouw in je werk assertief en zelfverzekerd opstelt, dan word je weliswaar als gekwalificeerd beschouwd, maar ook als onaardig en onaantrekkelijk. Gedraag je je echter sympathiek en bescheiden, dan wordt je wel aardig en aantrekkelijk gevonden, maar loop je het risico dat je niet als gekwalificeerd wordt gezien (oa. A. Sools e.a. 2007, J.E. Phelan & L. Rudman 2010, M. van den Brink 2011, L. Rudman, C. Moss-Racusin, J.E. Phelan, S. Nauts 2012).

Dat is dus wel een hele smalle evenwichtsbalk waarop je moet balanceren! Daarbij moet je vaak nog steeds alles in één zijn: een ambitieuze carrièrevrouw, een perfecte huisvrouw én een geweldige kok. Geen wonder dat meer vrouwen dan mannen een verstoorde work-life balance hebben.

Om die redenen begeleid ik je om daar te komen in je werk waar je wilt, zichtbaar te zijn, keuzes te maken, grenzen te stellen en te onderhandelen. En wees gerust, dat kan zonder dat je een kloon van een man hoeft te worden. Hoogopgeleide vrouwen die door opleiding en/of ervaring op hbo-, academisch of postacademisch niveau functioneren kunnen bij mij terecht. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het coachen, trainen en begeleiden van vrouwen die werkzaam zijn in de wetenschap.

Vrouw In De Lift is onderdeel van Bureau Christiaens Advies & Coaching te Nijmegen en biedt coaching en training aan hoogopgeleide vrouwen in hun werk en loopbaan.