citaten

citaten vrouw in de lift nijmegen coaching training intervisie hoogopgeleide vrouwenHieronder vind je citaten van vrouwen over zichtbaarheid, werk, loopbaan, carrière en keuzes maken. Bemoedigende uitspraken, prikkelend of wellicht stuitend.  Lees ze door en kijk welke bij jou passen en waar je wat aan hebt. Sommige vrouwen heb ik zelf gesproken, andere vrouwen worden door anderen geciteerd.

Durf fouten te maken en verdoezel ze niet (Tonita Garritsen, Directeur Interne Organisatie Vivare woningbouwcorporatie en voorzitter Vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen).

Wees bij een stap omhoog niet bang voor meer plichten, maar realiseer je dat je ook meer bevoegdheden en dus meer ruimte krijgt (Tonita Garritsen, Directeur Interne Organisatie Vivare woningbouwcorporatie en voorzitter Vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen).

Je hebt altijd keuzes in het leven. Misschien niet altijd evenveel, maar je kunt altijd kiezen. (Tonita Garritsen, Directeur Interne Organisatie Vivare woningbouwcorporatie en voorzitter Vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen).

Ik ben niet voor een vrouwenquotum. Ik ben voor een mannenquotum. Maximaal 50%! (Tonita Garritsen, Directeur Interne Organisatie Vivare woningbouwcorporatie en voorzitter Vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen).

Alleen vrouwen die ontevreden zijn over wat ze bereikt hebben, worden boos. Eigenlijk op zichzelf, want ze weten best dat ze er meer uit hadden kunnen halen. Het probleem is dat veel vrouwen geen keuzes durven te maken, want ze willen iedereen tevreden houden: hun man, hun kinderen, hun vriendinnen. Met als gevolg dat ze op alle vlakken onderpresteren (Marianne Zwagerman, oprichtster Autotelegraaf en Powned, algemeen directeur communicatiebureau ‘Ministerie van Fenomisering’. Uit: Tyrezone, voorjaar 2012).

Prima om te zeggen dat je iets niet weet of kunt, maar zeg ook vooral wat je wel heel goed kunt (Prof. Dr. Cecile Janssens, Emory University, Atlanta, Verenigde Staten).

Vind je smalltalk tijdens netwerken moeilijk? Netwerken is vooral contact maken: het maakt niet uit hoe je het gesprek begint, als je maar wat zegt. En vind je het lastig om in het openbaar te spreken? Oefen ermee door tijdens seminars en lezingen op te staan en een vraag te stellen. Bijkomend voordeel is dat je je enorm zichtbaar maakt, want bijna niemand doet dat (Prof. Dr. Cecile Janssens, Emory University, Atlanta, Verenigde Staten).

Bescheidenheid heeft me zeker tien jaar gekost. Ik ben nooit zo bezig geweest met carrièrestappen maken, met uiterlijke parafernalia. Belangrijk doen interesseert me de rozen. Dat dat stom is, realiseerde ik me tijdens een borrel op het stadhuis in Rotterdam. Ik stond – in spijkerbroek – te praten met twee oud-studiegenoten – allebei in grijs kostuum – toen bleek dat ze twee schalen meer hadden dan ik. Terwijl er weinig verschil in verantwoordelijkheid was tussen ons. Ik weet nog dat ik door de gangen terugliep naar mijn werkkamer en dacht: wat doe ik fout? Ik ben bang dat ik daarin heel erg vrouw was: “als je goed bent, word je wel gevraagd”. Ik probeer sindsdien het spel te spelen (Saskia J. Stuiveling, President van de Rekenkamer. Uit: www.intermediair.nl, 15-02-2011).

Als ik jonge vrouwen die nog aan het begin van hun carrière iets zou mogen meegeven, is het wel dat ze niet te snel een stap terug moeten doen. Als ik om me heen kijk, dan zie ik toch veel vrouwen met een gezin die dat hebben gedaan, minder zijn gaan werken, de ambities hebben bijgesteld. Dan vraag ik me altijd af: ”Doe je dat omdat je dat zelf wilt of doe je dat omdat je partner het niet doet?” (Victorien Wolter (34). Getrouwd, twee kinderen, kindergastro-enteroloog Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht. Uit: Over succes gesproken. Drijfveren, valkuilen en tips van vrouwelijke artsen, Marjan Enzlin en Carin Prins, Houten 2008).

Ga naar borrels en andere netwerkbijeenkomsten. Ook als je op dat moment liever bij je kinderen bent. Regel dan een oppas, want jezelf laten zien is belangrijk. Laat ook zien wat je kunt. Wees niet bescheiden, maar wel assertief en eis je plaats op (Prof. Marinel Gerritsen, Radboud Universiteit Nijmegen).

Ook zonder kinderen is de balans tussen werk en privé belangrijk. Vaak verwachten mensen dat vrouwen zonder kinderen flexibel zijn, maar ook zij moeten hun energie verdelen tussen werk en bijvoorbeeld ouders of hun maatschappelijke betrokkenheid (goede doelen, vrijwilligerswerk). Vaak is er veel aandacht voor moeders, maar ook voor vrouwen zonder kinderen is het nodig zich te laten zien. Vrouwen zonder kinderen hebben net zo goed recht op flexibeler werktijden en ze hoeven niet altijd op te draaien voor de lastige diensten. Vrouwen met kinderen zouden soms wat meer stil kunnen staan bij hun collega’s zonder kinderen en interesse en begrip kunnen tonen (Uit: Over succes gesproken. Drijfveren, valkuilen en tips van vrouwelijke artsen, Marjan Enzlin en Carin Prins, Houten 2008).

Vrouw In De Lift is onderdeel van Bureau Christiaens Advies & Coaching te Nijmegen en biedt coaching en training aan hoogopgeleide vrouwen in hun werk en loopbaan.