begeleiding van vrouwen in werk, loopbaan en carrière door een man?

Wouter Christiaens heeft in 2004 Bureau Christiaens Advies & Coaching opgericht. Sinds de oprichting daarvan coacht, traint en begeleidt hij veel hoogopgeleide vrouwen uit de non-profitsector en de wetenschap in hun professionele leven.

Sectoren waar hij zelf werkzaam is geweest en waar zijn hart ligt met name vanwege de maatschappelijke en mensgerichte betrokkenheid: van 1991 tot 1999 werkte hij voor een welzijnsorganisatie voor jongeren waar hij weerbaarheidsbijeenkomsten leidde en individuele jongeren coachte. Hier is de kiem gelegd voor het coachings- en trainingsvak. Na de afronding van zijn studie verrichtte hij historisch onderzoek aan de Radboud (toen nog Katholieke) Universiteit Nijmegen en daarna maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven waar hij werkzaam werd als leidinggevende en trainer. Een balletje kan raar rollen. Daarna ging Wouter weer werken in de welzijnssector (hij wilde “iets” met mens en maatschappij doen) en werd daar organisatieconsultant en projectmanager.

Gezien zijn leidinggevende ervaring in zowel de profit als de non-profit sector weet hij het beste uit beide werelden te combineren: vraaggericht versus aanbodgericht, zakelijkheid versus persoonlijke en maatschappelijke betrokkenheid. Wouter houdt ervan om professionals uit de zorg, welzijn en wetenschap uit te dagen hun betrokkenheid te behouden (of terug te krijgen) en tegelijkertijd efficiënter te werken.

Het coachen en begeleiden van professionals doet hij ruim 20 jaar en het verveelt hem werkelijk nooit. Wat hem de meeste voldoening geeft bij het werken met vrouwen, is dat zij (even lekker generaliseren!) over het algemeen heel leergierig en open zijn en over veel zelfreflectie beschikken. Vrouwen vinden zijn stijl prettig omdat hij niet macho is, omdat hij afstand kan houden en nemen en tegelijkertijd genoeg empathie ervaart zonder in een verzorgende rol te schieten. Wouter denkt niet graag in vaste rolpatronen. 

Om die redenen heeft Wouter Vrouw In De Lift opgericht en heeft hij zich gespecialiseerd in de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke werk- en leiderschapsstijlen. Hij ziet dat vrouwen vaak voor andere keuzes staan dan mannen en hij weet dat iedereen op haar eigen manier die keuzes wil en kan maken. Er zijn vrouwen die ambitie hebben om aan de top te zitten, dat er vrouwen zijn die hun loopbaan al dan niet tijdelijk of gedeeltelijk willen stopzetten vanwege kinderen en dat er vrouwen zijn die nog niet weten wat ze met hun carrière willen.

Wouter werkt vanuit kaders met een wetenschappelijke onderbouwing, met name die uit de cognitieve gedragspsychologie (socratische dialoog, rationeel-emotieve training, gedragsexperimenten). Dat klinkt allemaal zwaar, maar wees gerust: je komt niet in psychotherapie bij hem. Daar zijn andere mensen voor bij wie je terecht kunt. Waar het bij hem om gaat is dat jij je werkende leven inricht op de manier die jij wilt en die bij jou past. Dat is weliswaar een serieus onderwerp, maar hij traint, coacht en begeleidt als het even kan ook met humor. Het moet wel leuk blijven natuurlijk en lachen opent de blik en relativeert enorm.

Nog een paar persoonlijke noten: Wouter houdt van goede droge witte wijn (2 favorieten: Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland en Chileense Chardonnay uit Cassablanca Valley) , lezen van fictie, eten (uit eten dan, want koken vindt hij vreselijk), grote auto’s met minimaal 6 cilinders (hoe mannelijk!), winters met sneeuw en ijs en zomers met zon en maximumtemperaturen van 24 graden. Krijg je geen genoeg van lezen en wil je nog meer weten over Wouter? Klik dan hier. Pas wel op voor een overkill!

Vrouw In De Lift is onderdeel van Bureau Christiaens Advies & Coaching te Nijmegen en biedt coaching en training aan hoogopgeleide vrouwen in hun werk en loopbaan.